Mice Torbice

NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

23. listopada 2011.

MIRKO-SUPERMAJSTOR OD KOŠARA

Napraviti košaru,a poosebno po mojim uputama,znala sam da nije lako ali morala sam napitati mog vrijednog majstora da mi malo objasni kako ide taj cijeli proces proizvodnje.Iskreno sam ostala zapanjena koliko je potrebno  pripreme prije samog pletenja..
Sve počinje sadnjom posebne vrste šiba koje  se pokose kada postignu određenu "dob" ,napravi se klasifikacija i namaču se u vodi i tek onda se kuhaju u kotlu na otvorenom punih 12 h ali tako da voda stalno mora ključati,a nakon toga šibe  ostaju  u vodi još  24 h   dok se sasvim ne ohlade  i  onda se može guliti tih sitnih 200-300kg što se obrađuje u turnusu...
Sada tek kreće pletenje mojih namišljotina -srčeka ,košarica ovakvih pa onakvih ,pa kovčežića,ručki,kolica ,tacni,stalaka,bočica....
Mirko sve odrađuje sa smješkom ,uvijek sve napravi u zadanom roku ( iako je prebukiran narudžbicama) i  ja iznimno cijenim njegovu korektnost u poslu a nadasve kvalitetu izrade!!
Nikada se ne cjenkam (kaže mi moja partnerica da nemam pojma o cjenkanju-priznajem krivnju )jer  kada vidim Mirkove natečene ruke onda je meni nejasno kako su njegovi proizvodi tako  jeftini,jer ovo je zaista mukotrpan fizički posao gdje se radi s mokrom šibom ,i potrebne su godine da se stekne vještina vrhunske izrade.
Nedavno je majstor bio u vrtiću,kod mene u susjedstvu i držao djeci malu radionicu....sweeeeeeeeeet ::)

Evo samo nekoliko proizvoda by Mirko....















                                            mjauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu:::)

Broj komentara: 6:

  1. Impresivno! Zbog svega navedenom Mirko je dio naše baštine koju moramo brižno čuvati,paziti,maziti i kremicom mazati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasni radovi majstora Mirka.Znam da je to stvarno posao koji iziskuje puno vremena i truda,dok se dođe do kraja izvedbe onoga što se zacrta.Baš su slatke košarice.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas ljupke košarice:) Sviđaju mi se!pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Vau, trebalo je bome splesti ove minijaturne tačke, odlično izgledaju! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Toutes ces petites choses en osier sont adorables !
    Bonne semaine
    Anna

    OdgovoriIzbriši